De droomwereld van de lezer (en de schrijver?)

Je kent het vast wel, een heerlijk gevoel, je hebt je lekker geïnstalleerd op je lievelingsplekje. Je leest een boek dat je al een heel aantal keer gelezen hebt of dat je gewoon heel erg interesseert en je droomt weg. De wereld naast je vervaagt en al dat huiswerk, die examens, dat gezeur, het glijdt langs je heen. Je zit volledig in het boek en je volgt de stappen van het hoofdpersonage. Als hij/zij droevig is ben jij dat ook en als hij blij is krijg je meteen ook dat euforische gevoel. Maar dan komt het onvermijdelijke. Je slaat die laatste bladzijde om en… wit, blanco, niks! Hoe kan dat? Zou het een foutje zijn? Nee! Het boek is uit, finito, gedaan! En daar zit jij, je droomwereld brokkelt langzaam af en de echte wereld dringt terug tot je door. Hoe graag wou je wel niet dat het echt was, maar nee, de plicht roept. Langzaam sta je op. Je kan dat boek niet loslaten, maar het moet. Je legt hem voorzichtig op zijn vaste plaatst en belooft hem dat je zal terugkomen, zo snel je kan, beloofd!
Terwijl je je dagelijkse beslommeringen doorloopt blijf je met je hoofd bij je lievelingspersonage. Hoe zou hij dit aanpakken? En wat zou hij nu zeggen. Je gedrag begint zich helemaal aan hem aan te passen. Jij bent de enige die het merkt, maar alles is anders. Zou de schrijver het zo bedoelt hebben? Is het personage werkelijk zo? Ach, dat zullen we nooit weten, maar blijf genieten van de boeken die je leest!
Eindelijk, je kan terug naar je boek, eindelijk, na die lange dag! Je neemt hem in je armen en keert terug naar de wereld die je de hele dag hebt moeten missen. Hé, maar hoe komt dat nu? Je weet alles al en waarom doet het hoofdpersonage het niet zo, dat zou jij doen en… Dit is niet wat jij wilt, nee het heeft geen zin meer! Ferm sluit je het boek en je legt het in de kast. De droomwereld brokkelt af en… over een jaartje misschien, neem je hem weer zorgvuldig uit de kast en begin je weer opnieuw, met datzelfde plezier!

xx Katrien

P.S. Niet vergeten: kom ook eens met je hoofd uit de wolken!

Advertenties

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s