Eerste kennismaking!

Vandaag zal je kennismaken met enkele bekende stripreeksen uit Vlaanderen. Elke dinsdag zal je onder deze rubriek een recensie van een strip terugvinden. Morgen kunnen jullie ook al een voorproevertje lezen. Hieronder staat een lijst met stripreeksens die ik aan jullie wil voorstellen, hieruit zullen ook voornamelijk de recensies komen.

De Kiekeboes

Auteur: Merho

Personages: de familie Kiekeboe: Marcel (vader), Charlotte (moeder), Fanny, Konstantinopel, Moemoe (grootmoeder) en nonkel Vital
De familie Van Der Neffe: Leon (vader), Carmella (moeder), Joeksel en Froefroe
Andere personages: inspecteur Sapperdeboere, Firmin Van De Kasseien, Chichi, Balthazar, De Dikke Dame,… Dit zijn een deel van de personages, maar er zijn er nog veel meer.

Beschrijving: De familie Kiekeboe is een doodnormaal gezinnetje maar er is wel iets speciaal, ze belanden van het ene avontuur in het andere. Onlangs is de naam van de strip veranderd van Kiekeboe naar de Kiekeboes. Dit is mijn lievelingsstipreeks. Het is een van de bekendste en populairste reeksen in Vlaanderen op dit ogenblik. Hieronder vind je nog een filmpje over de nieuwste strip en een link naar de (hippe) website.

http://www.dekiekeboes.be/nl/

Album 127: “De Perpermunten”

FC De Kampioenen

Auteur: Hec Leemans

Personages: Boma, Pascale, Mark, Bieke, Maurice, Fernand, Pol, Doortje, Carmen, Xavier, Nero, Billie, Paulien, DDT, BTW,…

Beschrijving: FC De Kampioenen is een voetbalploeg die altijd verliest en de meeste spelers drinken liever pinten in ‘t café van Pascale dan dat ze gaan ‘sjotten’. Deze stripreeks is gebaseerd op de gelijknamige televisiereeks van Eén. Enkele maanden werd de laatste aflevering uitgezonden, maar er worden wel nog nieuwe strips gemaakt waar de kampioenen in allerlei gekke avonturen terechtkomen. Hieronder is een stukje van een luisterstrip bijgevoegd, wil je verder kijken, ga dan naar YouTube. Een officiële website van de strip is er niet.

Paulientje op de dool luisterstrip

Natasja:

Auteur: François Walthéry

Personages: Natasja, Walter, Commandant Turbo,…

Beschrijving: Natasja is een jongedame met zeer uitgesproken vrouwelijke vormen en ze is luchtstewardess. Bij elke vlucht komt er wel iets speciaal kijken waarop een heel avontuur volgt. Deze strip gaat natuurlijk niet alleen over haar, maar ook over haar collega en tevens beste vriend Walter en Turbo.

Deze afbeelding is afkomstig van: http://www.stripverhalen.net/html/reeksen/natasja/intro.php?reeks=nata

Jommeke:

Auteur: Jef Nys, hij is ondertussen overleden en zijn werk wordt verder gezet door:Gerd Van LoockHugo de Sterk en Philippe Delzenne (tekenaars), Jan Ruysbergh en Gerd Van Loock (schrijvers).

Personages: Jommeke, Flip, Filiberke, Pekkie, Annemieke en Rozemieke, Choco, Professor Gobbelijn, Anatool, de Koningin van Onderland,…                                             Deze afbeelding is afkomstig van: http://vlaamsekinderlink.belgieweb.nl/vlaamsekinderlink/links/jommeke.html

Beschrijving: Jommeke en zijn vrienden beleven heel wat avonturen, regelmatig gaan ze op reis naar een exotisch land om een raadsel op te lossen en ook de uitvindingen van professor Gobbelijn zijn vaak stof voor een avontuur.

Suske en Wiske:

Auteur: Willy Vandersteen, hij is ondertussen overleden en zijn werk wordt verdergezet door Eric De Rop, Peter Quirijnen en Tom Wilequet (samen studio Vandersteen)

Personages: Suske, Wiske, Schannuleke, Tante Sidonia, Lambik, Jerom, Professor Barabas,…

Beschrijving: Suske en Wiske beleven samen met hun familie en vrienden vele avonturen: soms gaan ze op reis met de teletijdmachine van Professor Barabas of beleven ze een ander heldhaftig avontuur. Hieronder vind je nog een link naar de website van Suske en Wiske en een filmpje over hun nieuwste album.

http://www.suskeenwiske.be/nl/

Suske en Wiske 313–De kwakende queen

De avonturen Kuifje:

Auteur: Hergé

Personages: Kuifje, Bobbie, Professor Zonnebloem, Kapitein Haddock, Jansen en Janssen,…

Beschrijving: De reporter met zijn blonde Kuif, gaat regelmatig op reis en hij geraakt regelmatig in allerlei problemen verzeild. Dat komt misschien ook omdat hij een heleboel vrienden heeft. Als de juwelen van Bianca Castafiore niet gestolen zijn, dan heeft professor zonnebloem wel een nieuwe uitvinding. Er zijn natuurlijk ook vervelende boeven en vaak wordt er ingespeeld op actuele thema’s (weliswaar over de periode wanneer Hergé leefde). Het laatste album, de alfakunst, is nooit afgeraakt, omdat Hergé stierf terwijl hij eraan bezig was. Dit is misschien wel de beste reeks van degene die je hier vindt.

Zo dit waren enkele van de vele stripreeksen die Vlaanderen rijk is. Hopelijk zet dit aan tot het lezen ervan. Vroeger werd het misschien afgeraden, maar nu worden ze door vele jongeren (en volwassenen) gelezen!

Opmerking: valt het jullie ook op dat er zo vaak een professor in het spel is? Geeft natuurlijk vele uitvindingen en nieuwe avonturen hé!

Advertenties

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s