Galgenmeid

Titel: Galgenmeid
Auteur: Jean-Claude van Rijckeghem & Pat van Beirs
Uitgeverij: Uitgeverij Manteau/ WPG Uitgevers
ISBN: 978-90-223-2366-3
Jaar: 2010
Aantal pagina’s: 496

Eind 16de eeuw in Antwerpen. Gitte Niemandsdochter staat op het schavot. De dood staart haar in de ogen, nog enkele seconden en dan is alles voor haar voorbij. Na een leven vol ongeluk is dit wel een passend einde.
Toen Gitte nog heel jong was had haar moeder haar achtergelaten bij het weeshuis. De reden: omdat het haar te lastig werd om te zorgen voor een dochter en de gezelschapsdame van de kroeg te spelen. In het weeshuis werd Gitte meerdere malen geslagen door de eigenaar van het weeshuis tot de leeftijd waarop ze het huishouden kon runnen. Vanaf dat moment werd ze verkocht aan een passerende verkoper, die een vals universiteitsdiploma had. Gitte zal nooit meer de kans krijgen om geldbuidels te stelen of bij mensen inbreken samen met haar partner in crime, Karel de Kerkpisser. Het koord word om haar hals gelegd en de beul is klaar om de klus te klaren tot iemand hem stopt.
Gitte krijgt de keuze om te sterven in Antwerpen als een dievegge of spion te worden voor de Nederlandse prins van Oranje. Om te kunnen spioneren voor de kroon moet ze overvaren naar haar vader in Spanje, hertog van Almendraje en adviseur van koning Filips de Tweede, die geen weet heeft van haar bestaan.  Gitte’s leven hangt af van haar beslissing.

Galgenmeid bevat alle ingrediënten die een historische roman moet hebben. Geen wonder dat het zo’n succes is geworden. Het boek bevat liefde, drama, spanning, humor en dat alles vloeit samen met historische feiten.
Galgenmeid vond ik echt een leuk boek om te lezen en ik raad het iedereen ook echt aan. Je moet gewoon meevoelen met Gitte, ze is een sterk personage dat zelfs tijdens al haar tegenslagen moedig blijft en vecht voor hetgene waarin ze gelooft. Het verhaal is spannend door de verschillende wendingen die er aanwezig waren. Wanneer je dacht “nu is het toch echt gedaan met Gitte, dit overleeft ze niet” was er zo’n plotwending en werd je weer verder meegesleurd in het verhaal. De verhaallijn zelf vond ik goed in elkaar zitten, want het verhaal zou echt nog wel gebeurd kunnen zijn. De realiteit liep soepel over in fictie, dit is waarschijnlijk een van de moeilijkste opgaves voor een historische roman.
Galgenmeid krijgt van mij een welverdiende 5 sterren.

Advertenties

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s