Over bloggen (en de neveneffecten ervan) 2: blogs volgen

Het spreekt voor zich dat het onmogelijk is om zelf een blog te hebben, maar geen andere blogs te volgen. Ik vind het dan ook heel leuk om de artikels van anderen te lezen, maar spijtig genoeg kan/wil ik niet iedereen volgen die ik tegenkom op het internet. In deze tweede aflevering van Over bloggen (en de neveneffecten ervan) vertel ik jullie waarom.

Voor ik zelf begon met bloggen had ik al een bloglovin’ account waar ik enkele blogs op volgde. Niet spectaculair veel, want ik wist ook nog niet zo goed hoe ik leuke blogs kon vinden. Ik las elke dag de artikels die verschenen waren en vond het dan ook spijtig als ik klaar was met lezen.
Toen onze blog was opgestart begon ik algauw meer en meer blogs te ontdekken en het lukte me niet meer om alles gelezen te krijgen. Ik begon specifieker te lezen en artikels die me minder interessant leken werden als gelezen gemarkeerd.

Bloglovin'

Ondertussen besef ik ook wel dat het onmogelijk is om alles en iedereen bij te houden, dus ben ik nogal kritisch als het op onbekende blogs volgen aankomt. Op dit ogenblik volg ik zo’n dertig blogs, waarvan er zich een vijftal in de proefperiode bevinden. Hiermee bedoel ik dat ik ze nog niet zo lang ken en ik ook nog niet zeker ben of ik ze wel zal blijven volgen. Regelmatig bekijk ik mijn lijst en verwijder ik de blogs die achteraf toch niet zo interessant waren (voor mij, wel te verstaan).

Als ik op een onbekende blog kom bestudeer ik altijd eerst de home- en aboutpagina en bekijk ik enkele artikels. Als de blogger totaal andere genres leest dan ik wordt het natuurlijk niks en hou ik het bij dat ene bezoekje.
Wat mij ook afschrikt is een overdaad aan memes. Dit zijn een soort evenementen die op meerdere blogs tegelijk plaatsvinden en worden ook wel beschouwd als opvullers. Ik vind het prima als dit een of twee keer per week voorkomt, maar ik wil ook graag inhoud, d.w.z. artikels die volledig door de blogger zelf zijn geschreven;
Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat er frequent wordt geblogd, maar overdaad schaadt! Ik heb zopas nog een blog ontvolgd omdat er ongeveer vijf artikels per dag verschenen.
Als ik weet dat ik toch niet elk artikel ga lezen, maar toch een beetje op de hoogte wil blijven overweeg ik meestal om deze persoon via twitter te volgen. Op die manier kom ik toch te weten wat hij/zij heeft geschreven.
.

Of ik een blog volg of niet heeft niets met de blogger zelf te maken, maar gewoon met wat mij interesseert. Ik heb dan ook een hekel aan evenementen waar je niet aan kan deelnemen zonder te volgen.
Ik weet dat er mensen zijn die veel meer blogs volgen en het misschien spijtig vinden dat ik zo kritisch ben, maar ik heb ook nog een leven naast het internet.
Ik hecht ook heel veel waarde aan commentaar en probeer daarom ook geregeld een reactie achter te laten op andere blogs.

Het lezen van andere blogs/websites vind ik een hele leuke bezigheid, maar ik moet beperkt zijn in mijn keuze. Ik kan niet alles lezen!

Als je zelf een blog hebt, maar je hebt nog nooit een reactie achter gelaten: zeker doen, want ik bekijk alle blogs!

Met welk programma volg je je favoriete blogs? Maak je ook een selecte keuze of heb je een overvolle pagina met ongelezen berichten?

Over bloggen (en de neveneffecten ervan) is een nieuw column op Boeklover, waar ik mijn ervaringen i.v.m. bloggen en het volgen van andere (boeken)blogs met jullie deel.
Ook wil ik graag de interactie tussen mezelf en andere (boeken)bloggers of lezers aanmoedigen. Ik ben benieuwd naar wat jij over dit onderwerp denkt en hoe jij dit aanpakt. Immers, sharing is caring!
Elke week verschijnt er een nieuwe aflevering, geschreven door Katrien.
Volgende week: Hoe beginnen/volhouden: ons verhaal

Katrien

P.S. Ik wou graag nog een oproep doen aan degenen die dit lezen en zelf al ervaring hebben met bloggen. Heb je een interessant verhaal over bloggen of het volgen van andere blogs? Bijvoorbeeld over hoe je bent begonnen met bloggen of over nieuwe mensen die je hebt leren kennen of misschien wel iets wat je van op voorhand helemaal anders had voorgesteld en waar je nu spijt van hebt.
Als je hier een artikel over zou willen schrijven dat mag dit altijd. Contacteer mij via e-mail (boeklover at hotmail dot be), dan kunnen we overleggen hoe we het aanpakken.

10 gedachtes over “Over bloggen (en de neveneffecten ervan) 2: blogs volgen

 1. Ik geloof dat ik precies hetzelfde doe als jij (behalve dat ik Bloglovin’ niet gebruik). Ik heb ook altijd een paar blogs in de proefperiode. Ik hak ook heel ongenadig in de blogs die ik volg. Als het er teveel worden dan laat ik er zo een paar vallen waarvan ik weet dat ik ze bijna nooit lees of reageer.

  Ik heb een aantal blogs (zo’n 15) waar ik per email op geabonneerd ben, en dan nog een stuk of 40 per RSS (die lees ik van mijn Google Reader).

  • Aan blogs per e-mail volgen begin ik niet, omdat mijn mailbox anders veel te vol loopt en dan zit er geen orde meer in. Het is voor mij ook erg belangrijk om zaken zoals e-mail (wat soms NIET leuk is) en het lezen van blogs uiteen te houden, dus dat is ook een reden waarom ik het niet doe.
   Omdat ik enkele blogs niet kan volgen met bloglovin’ maak ik soms ook gebruik van mijn google reader maar je kan de afbeeldingen niet zien en dat vind ik spijtig. (Meestal heb ik dan al een idee over wat voor soort boek het gaat, vandaar.)
   Toch probeer ik ook niet te veel tijd te steken in posts te lezen, want ik merk dat het echt tijd opslorpt, dus de Mark as read knop is handig!

 2. Hee!
  Ik volg jullie nu sinds een week denk ik, en ik vind dat jullie echt een hele goede blog hebben, heel erg uitgebreid en leuke posts. Zelf ben ik nog niet zo lang bezig met bloggen en ben ik bij de blogs die ik lees tot nu toe nog een beetje passief gebleven. Ik lees meestal de titel en de eerste paar regels en besluit dan meteen: dit wordt hem niet. Of dit lees ik verder.
  Heb je misschien wat tips voor mijn blog?

  • Leuk dat je ons volgt!
   Zelf ken ik geen wondertips, maar volgend week kan je lezen hoe wij begonnen zijn.
   Pff, tips, tja ik denk dat het vooral belangrijk is dat je doet wat je zelf leuk vindt en dat de lezers dan maar naar je toe moeten komen.
   Ik heb je blog gezien en hij ziet er leuk uit, dus je hebt er nu ook een nieuwe volger bij. Wat misschien wel handig is, is als je altijd de cover van het boek dat je gelezen hebt weergeeft bij je review. Wat extra info over de uitgever, etc is soms ook handig. Daarnaast is het belangrijkste gewoon volhouden. Zelf hebben we ook nog niet zo heel veel lezers, maar het stijgt wel geleidelijk aan. Je moet je vooral niet focussen op volgers, maar op het plezier van het bloggen!
   Veel succes en geef commentaar op andere bloggers, dan leren ze jou ook kennen en zal je blog zich verspreiden!

 3. Ik volg een héél aantal blogs via bloglovin.
  Dan lees ik ze wanneer ik zin en tijd heb.
  En artikels die me niet interesseren duid ik gewoon aan als ‘gelezen’ zonder ze gelezen te hebben.

 4. Pingback: 1 jaar… | Boeklover

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s