DIY: Doosje uit papier

Dromenvanger  origami5Ben je op zoek naar een leuk doosje om een juweeltje of geschenkje in te verpakken, of zoek je iets om je juwelencollectie in op te bergen: dan is dit ideaal. Ik heb een doosje gevouwen uit papier en als je verder leest laat ik zien hoe!

 

 

 

 

 

IMG_2343

Benodigdheden:

 • Stevig papier met een mooie opdruk (een effen gekleurd papier kan ook mooi zijn!)

 

 

 

Dromenvanger  origami3

1, 2 & 3. Papier op de juiste grootte knippen
Om het doosje te vouwen heb je een vierkant papier nodig. De volgende manier is handig om van A4 of A5 papier een mooi vierkant te krijgen. Leg je papier op tafel, neem een hoek en plooi die naar binnen zodat de bovenkant van je papier mooi gelijk komt te liggen met de zijkant (zie foto 2). Knip daarna het overtollige rechthoekige stuk af (zie foto 3) en plooi je papier terug open, nu heb je een mooi vierkant.

4 & 5. Papier zo vouwen dat er vierkantjes ontstaan
Neem je rechthoek en plooi hem doormidden (zie foto 4). Plooi terug open en doe hetzelfde aan de andere kant. Zo ontstaat er een kruis dat je vierkant in 4 kleinere vierkantjes verdeelt.

6 & 7. Hoeken omplooien
Leg de bedrukte kant van je vierkant naar beneden. Neem een hoek en plooi die naar het midden (foto 6), doe dit voor alle hoeken (foto 7).

Dromenvanger  origami4

8 & 9. Zijkanten naar binnen plooien
Plooi nu een zijkant van je vierkantje naar het midden (foto 8). Doe hetzelfde met de overstaande zijkant (foto 9).

10. Zijkanten omhoog zetten
Zet de zijkanten nu omhoog zodat er een hoek van 90° ontstaat.

11, 12, 13 & 14. Hoekjes plooien
Nu staan de twee zijkanten omhoog en zijn er nog twee die gewoon plat liggen. Trek de punt van één van die twee zijkanten omhoog (foto 11). Je zal zien dat er in de zijkant twee plooitjes zijn ontstaan (foto 12). Duw de punt waar de plooitjes samenkomen naar binnen en druk het papier samen (foto 13). Doe dit ook voor de andere kant. Nu staat er een driehoekige punt naar boven gericht. Trek hem naar het midden van het doosje tot bij de twee andere punten van de zijkanten (foto 14). Herhaal dit proces aan de overstaande zijde. Nu is de bodem van je doosje klaar.

Collages

Om alles goed vast te zetten kan je de punten nog met wat lijm vastplakken.

Deksel
Voor het deksel moet je precies hetzelfde doen, alleen moet je bij stap 8 & 9 in plaats van de zijkant helemaal naar het midden te plooien wat ruimte overlaten (foto deksel)

Finishing touch
Voor de finishing touch kan je op het deksel van het doosje nog een kraaltje bevestigen met wat ijzerdraad, dit kan dienen als handvat.

Dromenvanger  origami5

Waarvoor zou jij dit doosje gebruiken?

(door Ellen)

9 gedachtes over “DIY: Doosje uit papier

  • Dat is inderdaad het moeilijkste stukje! Ik zal proberen het nog wat beter uit te leggen!
   Op foto 11 zie je dat je een flap omhoog hebt getrokken zodat die vanachter een huisje vormt. Aan beide zijkanten van het huisje tot aan de plek waar je terug blauw papier ziet moet je het papier naar binnen drukken. Daar is al een schuine vouw en als die naar binnengedrukt is zal je merken dat je huisje naar boven komt en dat zich een wand van het doosje vormt. Nu kan je het huisje naar beneden drukken zoals je kan zien op de foto’s.
   Als je nog een vraag hebt, laat het maar weten, dan kan ik proberen nog wat nieuwe foto’s te nemen die misschien duidelijker zijn!

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s