Prinsessenacadamie

Titel: Prinsessenacademie
Auteur: Shannon Hale
Uitgeverij: Clavis
ISBN: 978-90-5016-534-1
Jaar: 2008
Aantal pagina’s: 240

Het dorpje op Berg Eskel is geen belangrijke plek op de landkaart, het heeft geen aanzien en heeft zelfs geen afgevaardigde. Het enige waar de bewoners van Eskel zich mee bezig houden is de Linder, een mooi geaderd soort marmer, uit de steengroeve halen. Tot het lot hun dorp uitkiest als de plek waar de toekomstige koningin zich bevindt.

Miri is veertien, een meisje van klein gestalte en weinig belang. Haar dag bestaat meestal uit het huishouden verzorgen en de schapen hoeden. Ze wil echter dolgraag haar zus en haar vader helpen in de mijn, maar haar vader laat haar dat niet toe.
Haar eentonig leventje verandert wanneer alle meisjes tussen de 14 en 18 jaar worden opgeroepen om naar een speciale academie te gaan. Op de academie wordt hun alles geleerd over hoe een prinses zich moet gedragen, welke etiquette ze moet volgen en hoe je een gesofistikeerd gesprek moet leiden. Het moet de meisjes klaarstomen voor als de prins een van hun kiest om te zitten aan zijn zijde. De academie wordt geleid door juffrouw Olana, een bittere tante die niet bang is om de meisjes te straffen als ze zich niet aan haar regels houden. Dit is echter niet het enige probleem waar Miri mee zit. Ze twijfelt namelijk ook of ze wel met de prins zou willen trouwen als hij haar kiest, want haar gedachten dwalen telkens af naar haar beste dorpsvriend Peder.
In ieder geval wil Miri zichzelf bewijzen door met glans te slagen!

Ik heb heerlijk genoten van dit boek!
Het is geen moeilijk of zwaar leesvoer, maar luchtig en vlot met een licht plot.

Oorspronkelijk verwachtte ik een boek in de trant van The Princess Diaries. De gedachte achter dit boek  is echter veel mooier ‘Samen staan we sterk’! Deze gedachte wordt meerdere malen vertoont doorheen het verhaal. Het verhaal speelt zich af in de bergen waar er strenge en lange winters zijn en waar mensen nog uitgehuwelijkt werden. Het begint allemaal heel rustig in een klein dorpje (lees gehucht) waar niks spannends gebeurt,  het verhaal krijgt al snel een grote verandering wanneer het verhaal zich verplaatst naar de academie. Je krijgt een plotse sfeer wisseling: van het dorp naar de academie met zijn culturele en welgemanierde sfeer. Terwijl de meisjes les krijgen aan de academie voel je de spanning zich opbouwen. Ze dromen allemaal over het begeerde, maar door een aantal gebeurtenissen (opstand, examen,  gevangenhouding)  versterkt de groepsband en reikt deze boven hun wens voor de titel koningin uit.
Je ziet het hoofdpersonage Miri ontpoppen van een schuwe eenzaat tot een dappere geboren leider. In elke situatie streeft ze naar rechtvaardigheid, zeker als haar vrienden in de zaak zijn betrokken. Ook speelt het Linder een grote rol. De bewoners kunnen namelijk communiceren door het Linder als medium te gebruiken. Ze gebruiken het Linder om herinneringen bij anderen op te roepen, deze eigenschap blijkt heel handig te zien bij een examen en gevangenhouding.
Het plot was niet heel verassend, maar door enkele subtiele twists was niet alles voorspelbaar.

Advertenties

5 gedachtes over “Prinsessenacadamie

  1. Pingback: Zomer is voorbij | Cherishday

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s