Mijn leven als Geisha

Titel: Mijn leven als Geisha
Auteur: Mineko Iwasaki
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 978-90-210-0809-7
Jaar van uitgave: 2003
Aantal pagina´s: 269

Het eeuwige stille meisje, die liever alleen in de kast verblijft dan onder de mensen te zijn. Het was dan ook een grote verassing toen zij de beroemdste Geisha van haar generatie werd.

Kyoto 1949, de driejarige Masako word uitgekozen omwille van haar opmerkelijke schoonheid als de opvolgster om een bekend okiya te leiden. Als opleiding voor haar toekomst ondergaat ze op deze geringe leeftijd een zwaar programma om de kunst van muziek, kalligrafie, taal en dans onder de knie te krijgen. Haar dagen bestonden uit bezoekjes aan belangrijke relaties en lessen. In haar vijfde levensjaar werd ze benoemd tot Maiko (leerling Geisha), deze verandering komt samen met een nieuwe naam. Vanaf dan is Mineko de naam die ze doorheen haar carrière gebruikt. Als Maiko werd haar agenda nog voller en meestal kreeg ze niet meer dan drie uur slaap. Haar leven was niet alleen gevuld met thee visites en aardigheden, maar ook met jaloezie en uitgesproken haat. Velen andere Maiko’s vonden haar glans te groot worden, toch wist Mineko een manier om hiermee om te gaan. Hoe moeilijk het drukke leven ook was voor Mineko was, ze was vastbesloten om de beste Geisha te worden. Na 26 jaar te hebben geleefd volgens de strikte regels van de Geisha wereld achter zich te laten.

De schone vrouwen van de kunst met hun wit geverfde gezichten hebben mij altijd geboeid. Zeker na Memoires of a Geisha kon ik het niet laten om het boek Mijn leven als Geisha op te pakken. Het is een prachtig en gedetailleerd boek over de wondere wereld van Geisha’s tijdens de 20ste eeuw geschreven uit het standpunt van een vrouw met een uitzonderlijk goed geheugen die het zelf allemaal heeft beleefd. Ze begint haar verhaal vanaf toen ze drie was tot iets na haar 30ste en beschrijft in finesse de klederdracht, rituelen, dansoptredens en haar cliënten. Ondanks het interessante verhaal werd mijn leesritme belemmerd door het soms gebrekkige taalgebruik. In het Japans hebben sommige woorden geen vervoegingen, wat het lezen in het Nederlands erg bemoeilijkt. Ook de vele Japanse lange namen, die niet gemakkelijk te onderscheiden zijn van elkaar maakten het verhaal een stuk ingewikkelder.
Toch blijft Mijn leven als Geisha een fascinerend boek dat kan dienen als een snelcursus voor de Japanse tradities!

Advertenties

3 gedachtes over “Mijn leven als Geisha

  1. Pingback: Zomer is voorbij | Cherishday

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s