DIY: Opbergdoos

boeklover11

Ik was op zoek naar een mooie doos om bijvoorbeeld nagellakflesjes in te bewaren. Ik had een schoendoos gevonden van een goed formaat, maar ja een schoendoos, dat is nu niet echt mooi hè. Daarom heb ik hem omgetoverd tot een mooie openklapbare opbergdoos. Lees verder om te zien hoe ik dit gedaan heb!

boeklover

Benodigdheden

  • Tape
  • Een schaar
  • Knutsellijm
  • Een schoendoos van het gewenste formaat
  • Effen kaft-/inpakpapier voor de onderkant van de doos
  • Kaft-/inpakpapier met een motief voor het deksel van de doos
  • Een stuk breed lint

boeklover1

Neem het deksel van de doos (1). Knip aan de lange zijde van het deksel een stuk karton weg zoals je kan zien op de foto’s (2+3).
Zet het deksel terug op de doos (4) en plak het vast met tape aan de zijde waar je het stuk hebt weggeknipt (5), doe dit ook voor de binnenkant (6). Nu heeft de doos dus een klapdeksel.

boeklover2

Neem het effen kaft-/inpakpapier en knip een stuk af dat groot genoeg is om het hele onderste gedeelte van de doos te bedekken. Zet de doos in het midden van het papier (7). Neem een lat en leg die gelijk met een zijde van de doos (8). Trek met een potlood een lijn van de hoek van de doos tot het einde van het papier, doe dit voor elke zijde van de doos (9). Knip nu de vierkanten aan de hoeken van het papier weg (10), het papier bestaat nu uit het grondvlak van de doos en 4 uitstekende flappen (11).

boeklover3

Doe knutsellijm op het grondvlak van de doos en plaats de doos precies in het midden van het papier en druk alles goed aan. Wanneer de lijm nog nat is zal je door het papier heen zien waar je hem hebt aangebracht. Maar geen paniek, wanneer de lijm volledig is opgedroogd zie je dat niet meer.
Doe nu lijm op een zijkant (niet de achterkant waar het deksel aan bevestigd is) van de doos en plak de uitstekende flap papier ertegen (13). Knip de hoeken van het stuk van het papier dat hoger komt dan de rand van de doos, schuin af (14). Doe lijm op dit stuk en plak het vast aan de binnenkant van de doos (15). Doe dit ook voor de twee andere zijden.
Voor de achterkant van de doos (waar het deksel aan bevestigd is) ga je iets anders te werk. Je plakt het papier aan de doos en in plaats van het overtollige stuk aan de binnenkant te plakken (wat hier niet mogelijk is), knip je dit stuk gewoon af (16). Het maakt niet uit dat het niet zo mooi is afgeknipt, want dat verbergen we later.
Als je alles heel precies hebt gedaan, zou er niets meer van de oorspronkelijke kleur van de doos te zien zijn. Maar als je net als ik niet zo heel precies bent geweest kan je aan de hoeken soms nog wat kleur van de doos zien (17). Omdat je hebt gewerkt met effen papier is dit gemakkelijk te verhelpen. Je neemt nog een klein stukje papier en je plakt het over het niet goed bedekte stuk (18). Zo zie je er niets meer van!

boeklover8

Neem nu je papier voor het deksel van de doos. Knip een stuk af dat het hele deksel kan bedekken en plak de doos er in het midden op (19).
Zet de doos op zijn kop en maak een schuine knip in het papier aan elke hoek van de doos (20).
Voor de langste zijde die niet bevestigd is aan het onderste gedeelte van de doos: doe lijm op de zijkant van het deksel en plak het papier ertegen (21).
Knip de uitstekende hoek af zoals getoond op foto 22. Plak het stuk papier dat boven de rand uitsteekt vast aan de binnenkant van de doos (23).

boeklover9

Je hebt nu nog een hoekje dat uitsteekt (25), plak dit vast aan de aangrenzende zijde van het deksel (26).
Voor de 2 korte zijdes: plak het papier tegen de doos en knip de hoek volledig recht af (27) en plak het bovenuit stekende gedeelte vast aan de binnenkant.
Voor de zijde die bevestigd is aan het onderste gedeelte van de doos: Knip de punten (28) volledig recht af en knip ook het stuk papier af dat normaal gezien aan de binnenkant van de doos moest plakken (29) (wat hier niet mogelijk is). Plak het stuk vast aan de zijkant van de doos (30).

Eigenlijk zou je deze techniek ook kunnen gebruiken voor het onderste gedeelte van de doos, maar persoonlijk vind ik dat wat te veel gedoe voor zo’n groot oppervlak.

boeklover10

Om de binnenkant van de doos af te werken kan je het deksel beplakken met een stuk papier (31). De bodem heb ik zo gelaten, want als er iets instaat zie je die toch niet.
Om er voor te zorgen dat het deksel kan blijven omhoog staan, bevestig je een lint op de manier die ziet op foto 32 en 33 met plakband. Doe dit voor de stevigheid aan beide kanten (34).

Nu is de doos helemaal klaar om in gebruik genomen te worden!

boeklover11

Waarvoor zou jij deze doos gebruiken?

Advertenties

5 gedachtes over “DIY: Opbergdoos

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s