Vrijdag

Titel: Vrijdag
Auteur: Loes den Hollander
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
ISBN: 978-90-6112-619-5
Jaar: 2006
Aantal pagina’s: 328

Tijdens haar 30 jaar durende huwelijk met Eduard heeft Sandra hem meermaals bedrogen. Altijd met getrouwde mannen die net zoals zij op zoek zijn naar wat actie buiten het huwelijksbed, tot Jochem haar leven binnenkomt. Jochem lijkt met zijn jeugdig uiterlijk en grote dromen perfect. Maar er is één klein detail: Jochem heeft al een relatie met Sandra’s dochter. Toch houdt haar huwelijk en zijn relatie hun niet tegen om hun passie voor elkaar te uiten en spreken ze regelmatig af in een nabijgelegen hotel. Maar op een dag wordt Jochem gevonden in het hotel met een andere vrouw en hun kelen zijn doorgesneden. Sindsdien leeft Sandra voortdurend in spanning door de vraag of Jochem en zij niet exclusief waren en of Eduard en haar dochter niet achter hun affaire zullen komen. En natuurlijk: door wie is Jochem vermoord en moest zij niet die andere vrouw zijn in het hotel?

Loes de Hollander is een schrijfster van literaire thrillers, toch was de spanning ver te zoeken. Vrijdag is eerder een psychologisch boek over familierelaties en relaties die niet geacepteerd worden.
Het boek werd pas spannend na 200 pagina’s, daarvoor ging het alleen over de spanning tussen de familieleden. Vooral de moeilijke relatie tussen Sandra en haar moeder komt veel aan bod. Sandra’s personage lijkt van verre niet op de perfecte huisvrouw door haar vele affaires. In het begin van het boek vond ik haar onsympathiek, maar toch werd ze doorheen het verhaal iets realistischer omdat je meer over haar situatie en achtergrond te weten komt.

Om nog iets te zeggen over de moord: die gebeurde meer op de achtergrond en gaf aanzet tot beweging in de andere verhaallijnen. Het leek meer alsof de stukjes die te maken hebben met de moord er in zijn geplakt, zonder soepele overgang.
Het boek zit vol met passende flashbacks die je meer inzicht geven in Sandra’s reacties op de huidige situatie.

Loes den Hollander haar schrijfstijl is aangenaam om te lezen, maar ik denk niet dat ik nog een boek van haar zal openslaan.
Vrijdag is leuk als je houdt van familie-complicaties, maar een thriller is het niet. Het is een boek dat je leest, even over denkt en dan vergeet.

Advertenties

3 gedachtes over “Vrijdag

  1. Ik kende het boek niet, maar het is dus niet echt een aanrader… Goed om weten! Als ik tot pagina 200 moet wachten op wat spanning dan is mijn zin om verder te lezen al ver te zoeken, meestal krijgt het dan niet meer de kans om nog wat te worden in mijn ogen.

  2. Pingback: Zomer is voorbij | Cherishday

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s