Boek vs Film: De Eetclub

 

 

 

 

 

 

 

Boek: De Eetclub
Auteur: Saskia Noort

Film: De Eetclub
Regisseur: Robert Jan Westdijk

Wat heb ik eerst gelezen/gezien: De film

Korte inhoud van de uitgeverij:
Op een koude winteravond gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, gelukkig getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven, zijn vrouw en kinderen weten ternauwernood te ontsnappen.

Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Karen vangt haar vriendin bij haar thuis op, maar al spoedig komt zij tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben gehad bij de dood van Evert.

Mening boek:
Je leest het verhaal vanuit het standpunt van Karen, een vrouw van begin dertig die verhuist vanuit de stad naar een dorp. In het begin is het erg moeilijk om zich aan te passen en vind ze niet echt aansluiting bij de andere mensen. Maar dan leert ze een paar lotgenoten, vrouwen die ook nog niet lang in het dorp wonen, kennen en samen richten ze ‘De Eetclub’ op.

Het boek bestaat vooral uit gedachtegangen van Karen en die kunnen heel interessant zijn, maar soms wordt het nogal langdradig. De analyses van bepaalde gebeurtenissen of personen in haar hoofd zijn soms een beetje te diep uitgewerkt. Maar aan de andere kant maakt dat het verhaal ook interessant en begin je zelf na te denken over hoe alles in elkaar zou kunnen zitten.
Het verhaal is goed uitgedacht en daardoor zijn je eigen ideeën vaak helemaal fout, maar dat is voor mij juist een teken dat het niet te doorzichtig is.

Er zaten ook veel intriges in het verhaal en in het begin leek het allemaal nog logisch, maar op het einde had ik het idee dat iedereen met iedereen vreemdging, en dit zou je wel kunnen beschouwen als ongeloofwaardig, maar het was ook wel een belangrijk element in het verhaal, dat de spanning opdreef.

Mening film:
In het begin vond ik het heel moeilijk om te kunnen volgen, er waren zo veel personages die allemaal op elkaar leken. Af en toe moesten Katrien en ik even overleggen wie wie was en met wie die getrouwd was. Daarnaast ging het voor mij allemaal heel erg snel, ‘De Eetclub’ was er in één twee drie en Karen had meteen vriendinnen. Terwijl dat ik in het boek, dat ik later pas las, merkte dat het allemaal niet zo vlot ging. Dit is natuurlijk een aanpassing om de film vlotter te maken, maar voor mij had dit nog iets langer mogen duren.

Maar er zijn natuurlijk ook veel goede dingen. Ik vond bijvoorbeeld dat de spanning op het einde heel goed tot uiting kwam, ik zat echt trillend op het puntje van mijn stoel. Ik vond ook dat het decor erg mooi was, echt zoals beschreven in het boek!
Ik ben helemaal geen specialist in films, maar ik denk dat er een best goede acteerprestatie is neergezet.

Eindoordeel:
Ik heb eerst de film gekeken en daarna pas het boek gelezen, soms zegt men wel eens dat hetgeen je eerst kijkt/leest, je het beste vindt. Ik zou het niet per se zo benoemen, de film en het boek waren erg verschillend en elk op hun eigen manier boeiend en spannend. In bepaalde opzichten vond ik de uitgebreidere uitwerking van het boek beter, maar soms werd het wat langdradig, dit had je dan weer niet in de film. Ik vind dus dat beide tegen elkaar opwegen en de moeite zijn om te lezen/kijken!

Sterren boek:    4/5                                                              Sterren film:    4/5 

Advertenties

2 gedachtes over “Boek vs Film: De Eetclub

  1. Pingback: Boek vs Film: Haar naam was Sarah | Boeklover

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s