Extreem luid & ongelooflijk dichtbij

Titel: Extreem luid& ongelooflijk dichtbij
Auteur: Jonathan Safran Foer
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 9789041420510
Aantal pagina’s: 346
Uitgave: 2005

De negenjarige Oskar heeft een zeer goede relatie met zijn vader. Zijn vader is zijn held, zijn avontuurlijk maatje en zijn meest favoriete persoon van de hele wereld. Wanneer deze omkomt bij de aanslag van 11 september is Oskar er helemaal kapot van. Als Oskar na de begrafenis een mysterieuze sleutel vindt in de kast van zijn vader, is hij ervan overtuigd dat zijn vader nog een laatste boodschap voor hem heeft. De enige hint is de achternaam Black die op de envelop stond geschreven waar de sleutel in verborgen zat. Oskar gaat op zoek naar het slot waar deze sleutel op hoort, maar daarvoor moet hij eerst de Black uit de 161 999 831 Black’s zoeken die meer weet over de sleutel.

Extreem luid & ongelooflijk dichtbij is zeker een apart boek, niet alleen het verhaal maar ook de structuur van het boek is anders dan anders.

Er zijn drie personen die aan het woord komen in dit boek: de intellectuele nieuwsgierige Oskar, Oskar’s onzekere grootmoeder en zijn van het spraakvermogen verstoken grootvader Thomas (waar hij het bestaan nog niet van weet). Maar ook zijn er meerdere verhaallijnen. Je volgt Oskar op zijn zoektocht naar het bijhorende slot van de gevonden sleutel en zijn vele ontmoetingen met verschillende Black’s. Je komt te weten over hoe zijn grootvader de zwijgende man is geworden die hij nu is en waarom zijn grootmoeder haar zoon alleen heeft moeten opvoeden.

Je moet tijdens het lezen dus wel goed opletten, want het verleden en het heden van deze verschillende personen zitten allemaal door elkaar gedraaid. Het ene moment lees je over Oskar die naar de begrafenis van zijn vader gaat en op het andere ontmoet je de grootvader van Oskar via een oude brief.

Tussen de doorlopende tekst kun je meermaals foto’s vinden, die een hele pagina of kleine stukjes tekst. Al met al loopt het verhaal over 280 pagina’s, maar deze ‘andere’ pagina’s zijn toch van belang om het grote geheel te begrijpen.

Eigenlijk zou ik nog veel meer over dit boek kunnen vertellen, maar ik zal het gewoon laten bij mijn mening. Het boek is best treurig als je erover nadenkt (omgaan met het verlies van een familielid, niet weten waar je staat in het leven), toch heeft Foer er een mooi avontuur van gemaakt. Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat het wat kinderlijks heeft, echter is het erg doordacht geschreven. Van het boek Extreem luid & ongelooflijk dichtbij kon ik genieten, enkele glimlachjes konden er zelfs ook vanaf, maar het is vooral materiaal dat tot denken aanzet.

Advertenties

4 gedachtes over “Extreem luid & ongelooflijk dichtbij

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s