Koning van Katoren

Titel: Koning van Katoren
Auteur: Jan Terlouw
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9060690885
Aantal pagina’s: 168
Uitgave: 1971

Sinds de dood van de geliefde koning van Katoren hebben zes  rigide ministers het beleid van het  land overgenomen. Op dezelfde avond als de koning stierf is Stach geboren, om die reden zijn Stach en zijn oom Gervaas ervan overtuigd dat hij voorbestemd is om de nieuwe koning te worden. Wanneer Stach als zeventienjarige jongeman de kans krijgt om de kroon op te eisen, grijpt hij die met beide handen, maar de ministers van Katoren  zijn daar niet van gediend en leggen hem zeven zware haast onmogelijke opdrachten voor.

Al jaren lang behoort Koning van Katoren tot een van mijn meest geliefde boeken en toen ik per toeval erachter kwam dat het prijswinnende boek van de Gouden Griffel 1972 verfilmd werd, moest ik hem nog eens lezen.

Het klinkt zo cheezy, maar Koning van Katoren is werkelijk een boek voor jong en oud.
Koning van Katoren is een fantasieverhaal met tovenaars en draken tot-en-met, toch kun je er vele hedendaagse maatschappelijk problemen in herkennen. Zo laten de zeven aartsmoeilijk opdrachten van Stach duidelijk slechte situaties door toedoen van de mens zien. Enkele voorbeelden zijn de luidruchtige vogels van het stadje Decibel, die maken zoveel lawaai dat men er doof van wordt, net zoals geluidsoverlast van vervoersmiddelen. De milieuvervuiling komt dan weer naar voren in de opdracht van De draak van Smook. Ook de kerkelijke verschillen worden aangekaart in De schuifelende kerken van Uikumene.

Jan Terlouw brengt het avonturenverhaal van Stach in vrolijke woorden en is niet bang om guitige woorden als sikkepit, poespas of pardoes te gebruiken. Stach zelf is ook een jongeman met karakter. Hij is niet op zijn mondje gevallen en vertelt als een ware dondersteen de oprechte waarheid. Niet alleen Stach zorgt voor lollige situaties, maar de ministers van Katoren zorgen elk op hun eigen manier ook voor enkele lachbuien. De ministers zijn getypeerd volgens menselijke eigenschappen. Zoals Minister Zuiver: de Minister van Reinheid die haast een hartverzakking krijgt als hij Stach zijn schoenen, die onder de vogelpoep van de vogels van Decibel, ziet.

Koning van Katoren bevat meer dan spannende belevenissen, grappen en ook liefde ontbreekt er niet. Liefde van een kindvriendelijk niveau weliswaar. Regelmatig wisselt Stach zoete brieven uit met Kim, de dochter van de burgemeester van Wapenfelt waar zijn tweede opdracht hem had gebracht om de granaatappelboom met echte granaten te ontmantelen. Daarnaast bevindt Kim  zich altijd aan Stach zijn zij in moeilijke tijden.

Koning van Katoren is een aanrader voor alleman die houdt van avontuur en humor.

5-op-5.jpg

Advertenties

12 gedachtes over “Koning van Katoren

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s