Boek vs Film: Haar naam was Sarah

Haar naam was SarahBoek: Haar naam was Sarah
Auteur: Tatiana de Rosnay

Film: Haar naam was Sarah
Regisseur: Gilles Paquet-Brenner

Wat heb ik eerst gelezen/gezien: Het boek

Korte inhoud van de uitgeverij:
De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong.
Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt zij een goed verborgen geheim van haar schoonfamilie.

Mening boek:
Ik heb al een uitgebreide recensie geschreven over het boek. Kort samengevat vond ik dat het boek heel vlot las en dat er een goede afwisseling was tussen de gebeurtenissen van de Holocaust en het leven van Julia Jarmond. Dit maakte het zware onderwerp een pak lichter en aangenamer om te lezen.

Mening film:
De film geeft net als het boek afwisselend feiten van de Holocaust en feiten uit het leven van Julia Jarmond weer. Ik vind dit heel goed gedaan en alles loopt goed in elkaar over zonder dat je verward geraakt. Op het ene moment is Sarah bijvoorbeeld in een bepaalde ruimte of op een bepaalde plaats en op het andere moment is Julia daar vele jaren later. Dat geeft de veranderingen heel mooi weer.

Ik vind ook dat de verhaallijn van het boek goed gevolgd is en dat was hier voor mij toch echt wel een must. Het verhaal op zich was al zo sterk en ik vind dat de film dit nog heeft versterkt. Ik werd bijvoorbeeld nog erger aangegrepen op het vreselijke moment waarop de moeders van hun kinderen worden gescheiden.

Op vlak van het acteerwerk kan ik zeggen dat ik vond dat er heel overtuigend werd geacteerd. Waarover ik op voorhand zoal mijn twijfels had, was of er wel acteurs zouden zijn die én goed Frans én goed Engels konden spreken. Gelukkig was dat wel zo. Ik ben dan geen accentenspecialist, maar het klonk alleszins niet gemaakt.

Eindoordeel
Naar mijn mening springt er niet echt één van de twee uit. Ik ben meestal niet echt zo’n filmfan, maar deze film heeft me toch kunnen overtuigen. Ook het boek was echt de moeite. Ik heb van beide genoten en ik raad dus zowel het boek als de film van harte aan!

Sterren boek: 5/5                                                                            Sterren film: 5/5

Extra:
Lees hier wat Katrien van het boek vond.
Hier vind je de Boek vs Film van De Eetclub.

Advertenties

8 gedachtes over “Boek vs Film: Haar naam was Sarah

 1. De actrice, die de hoofdrol speelt in de film is Kristin Scott Thomas. Zij is Engelse van geboorte en is op haar 19de als au-pair naar Parijs vertrokken. Vervolgens is zij als actrice gaan werken en ze is altijd in Parijs blijven wonen. Dat verklaart haar perfecte tweetaligheid. Ik vond ook zowel het boek als de film erg mooi. Groetjes, Anita

 2. Het boek heb ik echt al een hele tijd teruggelezen. Ik weet nog dat ik heb gelezen voordat de hype begon. De film heb ik nog steeds niet gezien… Staat ook niet echt op mijn lijstje om nog te zien.

 3. Hallo,
  wij moeten voor school ook een blog bij houden over verschillende boeken.
  Dit is de link : http://boekenhoek5.blogspot.be/

  Het boek dat ik heb gekozen om te lezen, is ‘Haar naam was Sarah’.
  Er is op onze blog al een tijdje een ‘discussie’ aan de gang over de verschillen tussen het boek en de film.
  Een meisje die net het boek heeft gelezen, twijfelt om de film te bekijken nadat ze slechte commentaren las.
  Voorlopig zijn er voornamelijk speculaties, omdat de meeste steeds maar 1 van de 2 hebben gedaan: het boek gelezen of de film bekeken.
  Een belangrijk punt dat bij ons wel al werd aangehaald en hier niet is dat Sarah in de film niet kaal geschoren wordt en dat wel een belangrijk gegeven was tijdens de Holocaust.

  Misschien kunnen jullie ook eens een kijkje nemen op onze blog en reageren op de berichten?
  Zo krijgen we eens een mening te lezen van ‘buitenstaanders’ en komen we zo misschien tot een nieuwe invalshoek?

  Alvast bedankt,
  Jolien Verlinde

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s