Hoe overleeft Rosa in New York?

Titel: Hoe overleeft Rosa in New York?
Auteur: Francine Oomen
Uitgeverij: Querido
ISBN: 978-90-451-1284-8
Jaar: 2012
Aantal bladzijden: 329

Rosa heeft de middelbare school overleefd en maakt zich klaar om naar de kunstacademie te gaan, maar dat valt erg tegen. Ze is namelijk niet toegelaten op de academies waarvoor ze zich kandidaat stelde! Uiteindelijk besluit ze er een jaartje tussenuit te nemen en ze begint met een verblijf van drie maanden in New York als au pair. Alleen… Het is moeilijker dan ze dacht!
Neuz heeft zijn tweede jaar aan de kunstacademie volledig verpest en met zijn dronken kop is hij ook nog eens vreemdgegaan met Julia, zijn kamergenote. Hij schijnt ook niet meer zonder zijn sigaretten en hasj te kunnen leven. Wat moet hij nu doen? Misschien biedt Berlijn wel de juiste oplossing…

Ondertussen al een aantal jaartjes geleden was ik grote van van de ‘Hoe overleef ik…’- reeks en ik heb dan ook alle boeken gelezen. Behalve die van de brugklas natuurlijk, want die hebben zen niet in België, typisch! Dit boek zou het vervolg op de reeks moeten zijn voor grotere meiden, een YA-boek dus. Als ik eerlijk ben vind ik niet dat Oomen in haar opzet is geslaagd. De onderwerpen zijn volwassener, maar haar schrijfstijl en de manier van denken van de personages is dat zeker niet. Daarom denk ik dat ik dit boek als twaalfjarige met veel plezier zou hebben gelezen, ook al was het niet voor mij bedoeld.

Het boek behoudt de vele chatberichtjes, mails en telefoongesprekken die het verhaal zo vlot maken. En dat merk je, op drie dagen was het uit. Rosa is nog altijd even onhandig en valt in zeven sloten tegelijk, maar weet zich er altijd uit te werken, zodat het boek kan besluiten met een happy end.
Nieuw is dat ook Neuz nu zijn eigen hoofdstukken heeft, waarin je mee met hem op avontuur in Berlijn gaat. Wel gek dat hij nu plots zoveel rookt en drinkt, want daar stond niets over in de vorige boeken. Ook hij weet zijn problemen uiteindelijk op te lossen.

Het einde vond ik misschien iets te vlug ineen gestoken, dat had voor mij wat uitgebreider mogen zijn. Het was precies alsof de problemen in een twee drie waren opgelost.
Dit staat niet in de weg van het feit dat ik erg genoten heb van het verhaal. Voor mij was het heel ontspannend om dit boek te lezen, ook omdat het brein niet de hele tijd op aan moest staan. Gewoon even lekker terug in de tijd!

4 op 5

Het promotiefilmpje geeft een duidelijk beeld van de beoogde lezers.

6 gedachtes over “Hoe overleeft Rosa in New York?

    • Het heeft niet met het taalverschil te maken, maar met het feit dat het schoolsysteem in België anders is. Wij spreken niet van de brugklas, maar van het eerste middelbaar. Waarschijnlijk zijn er teveel verschillen, waardoor het voor de Vlaamse lezers niet echt toepasselijk is.

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s