Boek vs Film: Les Misérables

boeklover12Boek: Les Miserables
Auteur: Victor Hugo
Film: Les Misérables
Regisseur: Tom Hooper
Wat heb ik eerst gelezen/gezien: Het boek

Korte inhoud: In negentiende-eeuws Frankrijk wordt gevangene Jean Valjean, na bijna twintig jaar dwangarbeid voor het stelen van een brood, voorwaardelijk vrijgelaten. Na een incident bij een pastorij zweert Jean om zijn leven te beteren, maar om dat te doen moet hij het verleden achter hem laten. Hij verbreekt zijn voorwaardelijke vrijlating en bouwt een nieuw leven op. Hardvochtig agent Javert blijft hem echter steeds achtervolgen. Wanneer de zieke Fantine in Jean Valjean’s armen sterft, belooft hij voor haar diens dochtertje Cosette te zorgen. Jaren later terwijl de revolutie uitbreekt en het volk in opstand komt, zit Javert weer op het spoor van Valjean en daarnaast vindt Cosette liefde in de revolutionair Marius.

Mening boek:
Eerder deze maand is er al een uitgebreide recensie van mijn hand online gekomen. Het komt er op neer vond ik het een meesterlijk verhaal dat de gebeurtenissen in Frankrijk goed uitlegt aan de hand van het hoofdpersonage Jean Valjean.

Mening film:
Les Misérables is niet gewoon de verfilming van het boek, maar de verfilming van de musical van het boek. In de meeste gevallen kan het tot leven wekken op het doek niet zonder gebeurtenissen van het verhaal te verkorten of soms te laten wegvallen, zo ook voor Les Miserabels.

Het acteerwerk was buitengewoon met grote namen als Hugh Jackman (Jean Valjean), Anne Hathaway (Fantine), Russell Crowe (Javert), Sacha Baron Cohen (Thénardier) en Helena Bonham Carter (Madame Thénardier). Voor de zang moet je geen pitch perfect verwachten. Het is eerder, doordat het acteerwerk naadloos aansluit op de zang, emotievol en rauw. Wat een bijzonder resultaat oplevert. Aangezien het een musical film is, wordt letterlijk elk woord op melodie gesproken. Soms kan dat wat veel zijn aangezien de film 158 minuten duurt, toch loopt de tijd vlotjes voorbij omdat je zo gefocust bent.

Waar het boek veel informatie krijgt over het verleden van de hoofdpersonages, wordt dat hier samengevat in een solo. Maar niet alle detaillering kan gezongen worden, wat ik wel jammer vindt. Tevens zijn er nog enkele aanpassingen gemaakt in de film. Waaronder de ontmoeting van Marius en Cosette is anders en ingekort, de tweede keer gevangenschap van Jean is weggelaten. Aan de andere kant zijn er dan weer elementen toegevoegd. De opvallendste zijn: de relatie tussen Eponine (dochter van de Thénardiers) en Marius. In de film wordt er meer gefocust op Eponine’s hartbrekende liefde voor Marius. En de Thénardier werden getransformeerd van harteloze gierigaards tot grappige, onmetelijke dieven, zakkenrollers en leugenaars. Zo komt er toch dat humoristisch element in het anders vrij serieuze verhaal.

Daarnaast zitten de thema’s van het boek er zeker in. Er wordt vaak gezongen over God en Jezus en de revolutie speelt tevens een rol die niet valt weg te denken.

Eindoordeel
Les Misérables is een geweldige werk of het nu boek of film is. De zang laat je het verhaal toch ook weer wat anders beleven, maar voor nog meer diepgang kun je beter het boek lezen.

Sterren boek: 4,5/5                                                         Sterren film: 4,5/5

Advertenties

3 gedachtes over “Boek vs Film: Les Misérables

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s