DIY: Origami mobiel

Zoals jullie vast wel weten vouw ik graag origami kunstwerkjes. Onlangs kwam ik weer een leuk vouwseltje tegen en maakte ik er een mooie mobiel van die nu op mijn kamer hangt. Als je graag iets gelijkaardigs wilt maken of de kubusjes voor iets anders kan gebruiken, volg dan hieronder het stappenplan!

origami mobiel6

Zo ga je te werk:

origami mobiel

Leg 6 gelijke vierkantjes klaar. (1) Je kiest zelf hoe groot ze zijn en dit beïnvloedt natuurlijk de grootte van het resultaat. Neem een vierkantje en leg het met de rug naar boven. (2) Plooi het vierkant in twee en open het weer. (3) Vouw daarna de zijkanten naar de middelste plooi toe. (4) Doe dit aan beide zijkanten.

origami mobiel1

Nu heb je een rechthoek voor je liggen. Je neemt een punt en vouwt die naar boven. (5) Doe hetzelfde voor de andere kant, zodat je een parallellogram bekomt. (6) Hierna vouw je je werkstuk volledig open. (7) Plooi nu de hoekjes om tot aan de lijnen die evenwijdig zijn met het midden. (8)

origami mobiel2

Plooi vervolgens diezelfde zijkant naar deze evenwijdige lijn en doe dit aan beide zijden. (9) Plooi nu de bovenste schuine vouw naar binnen. (10) Trek het stuk dat je bij stap 9 omplooide naar achteren. (11) Druk vervolgens ook de zijkant naar binnen en duw alles goed aan. (12) Ontplooi deze kant even terug tot stap 9 en herhaal vanaf stap 10 voor de andere kant.

origami mobiel3

Als je de beide zijden al eens hebt voorgeplooid hebt vouw je ze nu allebei terug op dezelfde manier, maar tegelijkertijd. Zorg ervoor dat de zijkanten over het werkje komen te liggen. (13,14) Draai hierna je werk om. (15) Vouw nu de scherpste hoek tot aan de aanliggende stompe hoek. (16) Doe hetzelfde voor de andere scherpe hoek.

origami mobiel4

Als dit allemaal gedaan is zou je werkje eruit moeten zien zoals op foto 17. Maak nu nog 5 identieke vouwsels. (18) Je kan variëren in papierkleur- of dessin, maar het is aangeraden dezelfde papiersoort te behouden. Als deze af zijn kan je ze in elkaar schuiven door de uitstekende driehoekige flapjes onder de flapjes op de voorkant te schuiven. (19, 20)

origami mobiel5

Als je dit gedaan hebt met de 6 vouwsels hou je een kubus over. Het enige wat je nu nog moet doen is alle flapjes op de verschillende zijden omhoog trekken. Et voilà!

Een extra tip: om je vouwen scherp te maken kun je er altijd met een glad stukje hout – denk maar aan een ijslolystokje – over wrijven. Op die manier druk je de plooien beter aan dan met je vingers.

origami mobiel draad

Als je er een draadje door wilt steken maak je een aantal flapjes terug los zodat je een draadje door de scherpe hoeken kan steken. Als je wilt dat het draadje er langs één kant ingaat en er niet uitkomt langs de andere kant maak je aan het uiteinde van je draad een parel vast  en steek je het draadje met de parel door een gaatje. Hierdoor glipt het er niet uit.

Ik hoop dat dit een duidelijk stappenplan is, als er nog vragen zijn kan je die steeds stellen in de reacties en zal ik proberen die zo goed mogelijk te beantwoorden.

Veel knutselplezier!

Advertenties

7 gedachtes over “DIY: Origami mobiel

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s