Gevangene van de nacht – Anne Blankman

Gevangene van de nachtTitel: Gevangene van de nacht
Auteur: Anne Blankman
Oorspronkelijke uitgave: 2014
Vertaald uit het Engels door Lydia Meeder

De achterflap:
München is in 1933 een broeinest van onrust en gevaarlijke geheimen. Gretchen Müller groeit op tussen de leden van de nationaalsocialistische partij, onder de hoede van haar oom Dolf. Ze is zijn favoriet en hij beschermt haar sinds de dood van haar vader.
Maar Dolf is niemand anders dan Adolf Hitler.
En Gretchen gehoorzaamt hem te allen tijde.
Dan wordt ze verliefd op de jonge Joodse journalist Daniel. Hij beweert dat haar vader is vermoord door een nazikameraad. Gretchen zoekt naar antwoorden bij haar familie, die ze altijd zonder meer vertrouwde. Durft ze in de zoektocht naar de waarheid haar hart te volgen – ook als de levens van Daniel en haar op het spel staan?

Mijn mening:

Na het lezen van deze recensie was ik meteen nieuwsgierig naar Gevangene van de nacht. Ik ben altijd al geïntegreerd geweest door geschiedenis en ik was benieuwd of ik nog wat nieuws zou ontdekken over Hitler. Het is immers zo dat er al zoveel boeken verschenen zijn rond dit thema en dan is het moeilijk om nog vernieuwend te blijven.

Ik zat meteen vanaf de eerste bladzijde in het verhaal. Blankman heeft een vlotte schrijfstijl en ik kon me ook identificeren met Gretchen. Ze is steeds ingeprent door haar Oom Dolf dat Joden het laagste van het laagste zijn, maar wanneer ze getuige is van een knokpartij met een Jood waar haar broer de schuldige van is, maakt ze een mentale ommeslag en begint ze zich te realiseren dat Joden net zo goed gewone mensen zijn zoals zij. Dit wordt nog eens versterkt wanneer ze de Joodse journalist Daniel ontmoet en zelfs verliefd op hem wordt.

Ook nog interessant om te vermelden is dat dit boek zich afspeelt begin jaren ’30, wanneer Hitler nog niet aan de macht is, maar goed op weg is om in ’33 kanselier te worden. Ik merk dat er minder boeken zijn die deze periode beschrijven, dus dat is zeker een pluspunt!

Het verhaal dendert in sneltreinvaart verder en dat vond ik een goede keuze van de auteur. Er gebeurt heel veel en slechts op één moment vond ik dat het verhaal een beetje stilviel. Gretchen wilt de dood van haar vader, die tijdens de poging tot staatsgreep van Hitler plaatsvond, onderzoeken. Het onderzoek naar zijn overlijden vond ik niet zo interessant. Ik was vooral benieuwd naar hoe Hitler met zijn partijkameraden en familie omging en hoe dit de relatie tussen Daniel en Gretchen beïnvloedde. Gelukkig lag de focus hier niet de hele tijd op en stoorde het mij dus ook niet.

Ik heb dit boek in Nederlandse vertaling gelezen en hoewel ik het op zich een vlotte tekst vond, liep die soms toch een beetje stroef. Misschien ligt het aan mij, maar ik vind “I love you” een pak beter klinken dan “Ik hou van jou”. Waarschijnlijk zou ik als Vlaamse daar dan iets in de trant van “Ik zie je graag” van maken, maar ik kan me voorstellen dat dat niet acceptabel is. Vertalen is niet makkelijk, maar ik vond dat stukje echt heel slecht klinken.

Na het einde van het verhaal volgde nog een uitgebreide ‘Noot van de auteur’ en dat was ook wel nodig, want ik wist niet meer wat nu echt gebeurd is en wat niet. Van zowat alle personages werd beschreven of ze echt geleefd hadden en wat hun rol geweest was in de coup en hoe hun relatie tot Hitler was. De auteur voegde ook nog wat tips voor verdere lectuur toe, wat ik zeker apprecieer, want lezen zet aan tot lezen!

Dit boek las ik uit in zo’n 3 dagen en dat ligt deels aan het feit dat ik enkele vrije dagen had, maar ook aan dit fantastische boek dat me van begin tot einde entertainde en nieuwsgierig maakte naar de opkomst van Hitler. Niet is immers leuker dan geschiedenis vermengd met fictie.

Eindoordeel: 4/5

Advertenties

5 gedachtes over “Gevangene van de nacht – Anne Blankman

    • Leuk dat je er plezier aan hebt, Kitana.
      Ik vond het een vrij spannend boek, waardoor ik heel vlug verder las. Helaas ben ik ondertussen al heel wat vergeten, maar ik weet nog wel dat ik het een leuk boek vond.

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s