If I stay – Gayle Forman

Titel: If I stay
Auteur: Gayle Forman
Eerste uitgave: 2009

In the blink of an eye everything changes. Seventeen-year-old Mia has no memory of the accident; she can only recall what happened afterwards, watching her own damaged body being taken from the wreck. Little by little she struggles to put together the pieces- to figure out what she has lost, what she has left, and the very difficult choice she must make. Heartwrenchingly beautiful, this will change the way you look at life, love, and family.

Mijn mening:

Ik had het boek If I stay al zien langskomen op verschillende blogs, voornamelijk naar aanleiding van de filmadaptatie. De originele cover sprak me niet echt aan en ook de achterflaptekst deed me niet veel. Toch besloot ik het boek te lezen, nadat ik in de Waterstones in Amsterdam de prachtige cover van de filmeditie zag. Het was zo een van die momenten waarop ik dacht: “Laten we het er maar eens op wagen.” Ben ik nu blij dat ik die beslissing genomen heb!

Dit is zo een van die boeken waarbij het moeilijk is om uit te leggen waarom het nu zo goed is. Ik begon te lezen en ook al was het een dun boek, toch was het snel uit voor mijn doen. Ook na het lezen bleef het nog dagen nazinderen. Ik zal toch een poging wagen om wat meer uitleg te geven zonder de plot te verklappen.

Op het eerste zicht lijkt het alsof er niet veel plot is. Toch gebeurt er ook weer heel veel in dit boek. Je hebt de 24 uren in het ziekenhuis voor Mia haar beslissing neemt, namelijk of ze blijft of niet. Daarnaast heb je ook nog de herinneringen aan haar jeugd en meer specifiek haar liefdesleven, die op het eerste zicht vrij normaal en niet erg bijzonder lijken, maar die toch bijdragen tot het nemen van die o zo belangrijke beslissing.

Ik vond voornamelijk de herinneringen erg boeiend om te lezen. Als lezer wordt je meegenomen naar een normaal, maar toch bijzonder leven. Muziek speelt daarin een grote rol. Dit thema is uiteraard niet nieuw, maar ik vond het toch origineel uitgewerkt. De auteur heeft ook vanachter nog informatie over de genoemde muziek vermeld, wat interessant is om je nog verder te verdiepen in het verhaal.

If I stay werkt ook in op je emoties. Ik voelde mee met de personages en was benieuwd naar hoe het verhaal zou eindigen. Ergens werd dat natuurlijk al verklapt door het feit dat er een sequel, Where she went, is, maar voor mij deed dat er helemaal niet toe. Mia is zo een realistisch personage en alles wat haar overkomt is zo echt. Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen waarom het verhaal mij zo aansprak.

Mijn recensie komt misschien wat vaag over, maar ik kan beter niet teveel meer zeggen over If I stay, want anders is de pret van het lezen er af. Dus meer ga ik er ook niet over zeggen (of liever: schrijven), lees het en je zult net als ik staan te popelen om het vervolg te lezen.

Eindoordeel: 4.5/5

Dit boek is ook in het Nederlands verschenen onder de titel Als ik blijf.

Heb jij de film van het boek al gezien? Wat vond je ervan?

 

Advertenties

11 gedachtes over “If I stay – Gayle Forman

  1. Ik vond de film prachtig ook al was het einde erg voorspelbaar. Ook vond ik het verschrikkelijk dat het einde echt heel open was, je wist niet wat ze ging doen, ik haat open eindes… Maar verder een prima film, al zal het boek veel beter zijn 🙂

    • Ook in het boek vond ik het einde vrij voorspelbaar en net zoals je zegt is het heel erg open, maar dat vind ik juist weer een sterkte. Als je wilt weten wat er verder gebeurt, kan je altijd het vervolg lezen, wat ik ook van plan ben te doen.

  2. Ik bleef wat op mijn honger zitten bij het boek (en ook de film). Vooral omdat Adam een belangrijke rol -lijkt- te spelen terwijl dit niet het geval was. Naar mijn mening was Adam insignificant. Oké, hij is haar liefje maar ze zijn uit elkaar gegroeid en plots staat hij daar en dan verwachtte ik een explosie van emoties dat nooit kwam. Wat heeft Adam met haar beslissing te maken? Ze kwam niet terug voor hem maar voor de muziek vandaar dat ik zijn rol wat overhyped vind. Maar misschien zie ik het verkeerd?

    Wat ik wel enorm apprecieerde was haar relatie met haar grootvader en het moment dat hij haar tweestrijd erkende (ook heel prachtig in de film!). En dan die scene van het ongeval in het boek was VEEL gruwelijker dan de film en -mind blowing- In de film was het te clean en ze zag er ook veel te gezond uit in het ziekenhuis om al die interne bloedingen gehad te hebben.

    Goh ja, ik vond het idee oké en er waren momenten die er echt uitsprongen maar helemaal overtuigd was ik niet. Ik ga zeker en vast de sequel lezen want ik wil weten hoe het verder gaat en misschien ben ik dan wel mee met het verhaal van Adam en Mia. 🙂

    • Ik snap je frustraties wel. Adam vervult een andere rol dan je op het eerste zicht zou verwachten. Toch denk ik dat hij belangrijk is in de beslissing, want hij en haar beste vriendin zijn zowat de enige dichte familie die overblijven.
      De film heb ik. Nog niet gezien, dus daar kan ik niets over zeggen, maar het is wel vaker dat gewonden er ‘cleaner’ uitzien dan in het echte leven. Dat had ik bijvoorbeeld ook bij ‘THE fault in our stars’ waar hazel en augustus er helemaal zo ziek niet uitzagen. Misschien dat Hollywood gewoon te verknocht is aan mooie mensen en het idee van een echte zieke niet kan verdragen.

  3. De film vond ik goed, maar dat wist je natuurlijk al 🙂 Ik had geen weet van de sequel! Ik betwijfel trouwens wel of ze die ook gaan verfilmen, maar nu ben ik wel erg benieuwd naar het vervolg!

  4. Pingback: Het beste van 2014 – gelezen boeken | Boeklover

  5. Pingback: Nieuwe boeken: juni 2015 | Boeklover

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s