Paper Aeroplanes – Dawn O’Porter

Titel: Paper Aeroplanes
Auteur: Dawn O’Porter
Eerste uitgave: 2013

It’s the mid-1990s, and fifteen year-old Guernsey schoolgirls, Renée and Flo, are not really meant to be friends. Thoughtful, introspective and studious Flo couldn’t be more different to ambitious, extroverted and sexually curious Renée. But Renée and Flo are united by loneliness and their dysfunctional families, and an intense bond is formed. Although there are obstacles to their friendship (namely Flo’s jealous ex-best friend and Renée’s growing infatuation with Flo’s brother), fifteen is an age where anything can happen, where life stretches out before you, and when every betrayal feels like the end of the world. For Renée and Flo it is the time of their lives.

Na The Catcher in the Rye besloot ik dat het tijd was voor eens een iets lichter boek in het YA genre. Daarom koos ik voor Paper Aeroplanes; ik dacht dat het een typische middelbare schoolroman zou zijn met vriendschap als hoofdthema.

Na het lezen van het boek kan ik wel zeggen dat ik Dawn O’Porter flink onderschat heb. Naast de kleine probleempjes die we allemaal wel kennen laat ze ook serieuzere thema’s aan bod komen. De trefwoorden die op de achterkant van het boek staan, zijn dan ook volledig van toepassing: Friendship, Humour, Betrayal en Sexual Content.

Toch was Paper Aeroplanes snel uit. Het verhaal leest als een trein en ik wou gewoon weten hoe het ging aflopen. Ik leefde erg mee met Flo en Renée, die allebei een moeilijke thuissituatie hebben. Renée, bijvoorbeeld, woont bij haar grootouders en steelt maandverband van de school omdat ze daar niet met haar grootmoeder over kan praten. Als ze betrapt wordt moet haar opa naar de directrice komen om te vernemen wat er aan de hand is. Dit is natuurlijk een heel ongemakkelijke situatie, maar dit maakt het verhaal juist zo echt.

Het enige lastige aan het boek vond ik dat ik aan het begin moeite had om Flo en Renée uit elkaar te houden. Het verhaal wordt afwisselend vanuit de beide perspectieven verteld, maar soms moest ik even teruggaan om de juiste achtergrond op het juiste personage te plakken. Ik vond het wel leuk dat de auteur het verhaal niet van één kan liet komen, want het gaf een veel beter beeld van de beweegredenen van de meisjes.

Als je eens ‘de andere kant’ van de tienerjaren wilt ontdekken, dan raad ik je zeker aan om dit boek te lezen. Ik heb er erg van genoten en heb het vervolg al klaarstaan.

Eindoordeel: 4/5

Advertenties

2 gedachtes over “Paper Aeroplanes – Dawn O’Porter

  1. Pingback: Het beste van 2014 – gelezen boeken | Boeklover

  2. Pingback: Goose – Dawn O’Porter | Boeklover

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s