An Abundance of Katherines – John Green

Titel: An Abundance of Katherines
Auteur: John Green
Eerste uitgave: 2006 (Penguin)
Ook verschenen in het Nederlands, onder de titel Negentien keer Katherine

De achterflap:
When it comes to relationships, Colin Singleton’s type happens to be girls named Katherine. And when it comes to girls named Katherine, Colin is always getting dumped. Nineteen times, to be exact.
On a road trip miles from home, this anagram-happy, washed-up child prodigy has ten thousand dollars in his pocket, a bloodthirsty feral hog on his trail, and an overweight, Judge Judy-loving best friend riding shotgun–but no Katherines. Colin is on a mission to prove The Theorem of Underlying Katherine Predictability, which he hopes will predict the future of any relationship, avenge Dumpees everywhere, and finally win him the girl. Love, friendship, and a dead Austro-Hungarian archduke add up to surprising and heart-changing conclusions in this ingeniously layered comic novel about reinventing oneself.

Mijn mening:

Zoals jullie misschien al weten, ben ik een liefhebber van de boeken van John Green. Zijn slimme, maar toch steeds menselijke personages en zijn schrijfstijl vormen het handelsmerk waar ik zo van hou. Met dit in mijn achterhoofd begon ik dan ook aan An Abundance of Katherines, in de hoop dat het net zo goed zou zijn als zijn andere boeken.

Helaas viel het toch een beetje tegen. De term ‘the willing suspension of disbelief’ van Coleridge (een Engelse dichter uit de romantiek) verwijst naar het feit dat mensen bereid zijn om voor de duur van het verhaal even te vergeten dat het allemaal niet echt is. Nu heb ik daar meestal niet veel problemen mee, want het escapisme is nu eenmaal een van de dingen die me aanspreken in boeken. Hier begon het eerste hoofdstukd al meteen zo ongeloofwaardig, dat ik het feit dat dit een verhaal is eigenlijk niet kon negeren. Colin wordt gedumpt door zijn vriendinnetje, Katherine XIX, waarna zijn beste vriend voorstelt om op road trip te gaan. Zijn ouders vinden dat helemaal geen probleem en binnen twee seconden zitten ze in de auto.

Hoewel het na het eerste hoofdstuk beter wordt, bleef ik toch het gevoel hebben dat dit een avonturenverhaal was waarin ouders niet echt bestonden en alles gewoon kon. In sommige contexten gaat dat misschien, maar de thema’s zoals liefde, beroemd zijn en school verwezen dan weer heel erg naar het alledaagse leven en dat kon ik maar moeilijk daarvan loskoppelen. Natuurlijk was Greens schrijfstijl nog altijd even goed en de wiskundige formules en voetnoten die ertussen gegooid werden creëerden een unieke twist.

Het einde was in zekere zin voorspelbaar en dat vond ik niet erg. Wat ik wel spijtig vond, was dat de moraal er zo dik bovenop gelged werd. Zo van ‘beroemd zijn of worden is helemaal niet belangrijk, want uiteindelijk zijn we toch maar een insignificant deeltje in het universum’ en ‘lui zijn leidt tot niets’. Dat vond ik heel erg jammer, want ik weet dat John Green subtieler kan zijn.

Als je nog niets van Green gelezen hebt, lees dan vooral niet dit boek, maar probeer zeker The Fault in our Stars, Looking for Alaska of Paper Towns.

Eindoordeel: 3/5

6 gedachtes over “An Abundance of Katherines – John Green

  1. Jammer dat het tegenviel. Ik ken het boek niet, maar van wat je schrijft lijkt het me eerder iets voor jongere lezers (niet: jongeren), die vanwege ‘wishful thinking’ gauwer iets aannemen dan oudere lezers (wat is er mooier dan te vergeten dat er ook nog lastige ouders bestaan). Dus tot een jaar of 10,12. Maar ik denk toch dat het bedoeld is voor YA dus dat klopt dan niet helemaal. Vreemd…

    • Het is inderdaad wat vreemd. Aan de andere kant komen er ook wel een heleboel dingen zoals naar de universiteit gaan bij kijken, maar het wordt op een nogal kinderachtige manier benaderd. De personages zijn ook heel stereotiep en dat is jammer.

  2. Wat jammer dat het boek je zo tegenviel. Ik ben ook groot fan van de boeken van John Green en ook al zijn ze bedoeld voor jongere lezers, ik vind ze ook mooi. Favoriet zijn The Fault In Our Stars en Paper Towns. An Abundance of Katherines heb ik laatst gekocht, maar staat nog ongelezen in mijn boekenkast. Ik ga hem binnenkort lezen en ben benieuwd wat ik ervan vind!

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s