The Snow Queen – Michael Cunningham

Titel: The Snow Queen
Auteur: Michael Cunningham
Eerste uitgave: 2014

Op de achterflap:
It’s November 2004. Barrett Meeks, having lost love yet again, is walking through Central Park when he is inspired to look up; in the sky he sees a pale, translucent light that seems to regard him in a distinctly godlike way. Barrett doesn’t believe in visions—or in God—but he can’t deny what he’s seen.
At the same time, in nearby Brooklyn, Tyler, Barrett’s older brother, a struggling musician, is trying to write a song for Beth, his wife-to-be, who is seriously ill. Tyler is determined to write a wedding song that will not be merely a sentimental ballad but an enduring expression of love.
Barrett, haunted by the light, turns unexpectedly to religion, while Tyler grows increasingly convinced that only drugs can release his creative powers.

Mijn mening:

Dit is zo’n typisch boek dat ik nooit zou gelezen hebben als het niet opgelegd was voor een literatuurseminarie. De titel doet me denken aan een fantasy roman gebaseerd op een sprookje en de achterflap klinkt ongelofelijk saai. Gelukkig betekent dat niet dat het boek daarom minder goed is, maar creëert de verplichting juist kansen om nieuwe pareltjes te ontdekken!

Het hele boek lang gebeurt er ongelofelijk weinig en als er al iets gebeurt, dan is dat in de tijdssprongen tussen de verschillende delen. The Snow Queen focust vooral op de gedachten van de twee broers en hoe zij omgaan met hun – voor sommigen dan toch -mislukte leven. Hoewel dit niet ongelofelijk spannend is, ligt hierin wel de kracht van het boek, juist omdat het zo herkenbaar is. We lezen boeken, spelen games en kijken films omdat er zoveel dingen gebeuren die we in het leven van alledag niet tegenkomen. Hier gebeurt het omgekeerde en word je als lezer geconfronteerd met het dagelijkse bestaan en de eeuwige waarom-vraag.

Daar wordt nog een ‘magisch’ laagje aan toegevoegd. Dit is zeker geen verhaal waarin vreemde dingen gebeuren, maar een aantal elementen uit het sprookje De sneeuwkoningin van Hans Christian Andersen zijn erin verwerkt. Ik kende dit sprookje voor het lezen niet, maar heb het achteraf toch eens opgezocht. Deze sprookjesachtige elementen hebben hier vooral een symbolische betekenis en dat toont weer hoe wij soms willen geloven in ‘voorbestemdheid’ of ‘een teken’.

The Snow Queen is een boek dat je doet nadenken over je eigen leven en of je er tevreden mee bent. Als je de spanning en het avontuur even wilt loslaten, dan is dit zeker een aanrader!

Eindoordeel: 4/5

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s